Verwarming zonder gas

Verwarming zonder gas

Gezien de stijgende energieprijzen stellen veel consumenten zich vragen over een alternatief voor verwarming op gas. Sterker nog, er zijn goedkopere en duurzamere manieren om behaaglijke warmte te geven.

Verwarming met hout als alternatief voor verwarming op gas

De methode om hout te verbranden om jezelf te warmen bij het vuur is al duizenden jaren bekend bij de mens. Tot op de dag van vandaag biedt hout een goede manier om de woning te verwarmen.

  • De klassieke houtkachel is bijzonder geschikt voor het langdurig verwarmen van een huis als er altijd iemand thuis is die meer hout aansteekt. Let er bij aanschaf op dat het een langzaam brandende kachel is die ook is ontworpen voor het aantal vierkante meters in je huis.
  • De basiskachel is iets ingewikkelder om te bouwen, maar efficiënter in gebruik. Ook deze wordt met hout gestookt. Het is echter een warmteopslagkachel die is gemetseld uit chamotte en leem.
  • Een moderne methode is stoken met een pelletkachel. De pellets zijn een bijproduct van de houtverwerking en zijn relatief goedkoop. De pellets worden in een speciale opslagruimte of tank geplaatst en schuiven indien nodig de oven in. Voor deze aanvulling is in de regel elektriciteit nodig.

Verwarming zonder gas: Alternatieven voor verwarming op gas

Alternatieven voor gasverwarming kunnen bijvoorbeeld pelletverwarmingen, zonne-ondersteunde systemen of warmtepompen zijn. Warmtepompen gebruiken de omgevingsenergie die is opgeslagen in de lucht, aarde of grondwater. De warmtebronnen zijn praktisch onbeperkt en duurzaam.

Verwarming met zon en elektriciteit

Een huis kan ook in ieder geval gedeeltelijk worden verwarmd met behulp van de zon. Elektrische verwarmingsbronnen kunnen ook een alternatief zijn voor gasverwarming.

  • Met zonnethermie kunt u het huis en water verwarmen. Zo’n systeem werkt op een vergelijkbare manier als fotovoltaïsche cellen. Het verschil is dat de energie van de zon niet wordt omgezet in elektriciteit. Deze systemen zijn echter meer geschikt als extra ondersteuning en niet als enige warmtebron.
  • Een aangedreven verwarmingsbron is infraroodverwarming. Dit is aanzienlijk efficiënter dan eerdere nachtverwarmers. Vooral als u een eigen fotovoltaïsch systeem heeft en uw eigen stroom opwekt, kunnen de kosten hier aanzienlijk worden verlaagd.
  • Luchtverhitters wekken ook warmte op door middel van elektriciteit. Deze zijn echter niet geschikt als permanente warmtebron omdat ze veel energie verbruiken, veel lawaai maken en slechts selectief warmte opwekken. Met dergelijke apparaten kan niet een hele kamer of zelfs een heel huis worden verwarmd. Bovendien kan de gewenste temperatuur op deze apparaten niet of moeilijk worden geregeld.
  • De radiator is ook een door elektriciteit aangedreven warmtebron. In het apparaat bevindt zich olie, water of af en toe gas. Deze wordt opgewarmd en de warmte wordt vervolgens afgevoerd via de radiator.

De apparaten zijn mobiel en de warmte is eenvoudig te regelen, en dus ideaal voor elektrische kachel woonkamer of voor de slaapkamer. Ze verbruiken echter veel elektriciteit en zetten slechts een klein deel daarvan om in warmte.

De warmtepomp als alternatief voor gasverwarming

De warmtepomp wordt gezien als de verwarming van de toekomst. Omdat het werkt zonder gas, olie of hout.

  • Warmtepompverwarming zet de energie in de omgeving om in warmte voor de woning. Dit klinkt misschien als magie, maar het werkt op dezelfde manier als koelen in een koelkast.
  • De omgevingslucht ontmoet een koelmiddel waardoor de lucht zelfs bij lage temperaturen kan verdampen. Hierdoor ontstaat druk, die wordt versterkt door een compressor. De resulterende warmte wordt vervolgens gebruikt om de woonruimten te verwarmen.
  • Afhankelijk van de lokale omstandigheden zijn er verschillende modellen warmtepompen. Zo kunnen de pompen worden aangedreven met lucht, water of pekel. Er is ook elektriciteit nodig om de warmtepompen te laten werken.
Verwarming zonder gas
Schuiven naar boven