Smartwatch: voor- en nadelen van de digitale metgezel

Smartwatch: voor- en nadelen van de digitale metgezel

De smartwatch is een populair verlengstuk van de smartphone geworden – maar hoe handig is de gadget eigenlijk? Voor wie zijn smartwatches geschikt en wat zijn de voor- en nadelen van de kleine helpers? We zoeken de kern van de zaak uit en noemen argumenten die voor en tegen een smartwatch spreken.

Wat is een smartwatch en voor wie is het handig?

Een smartwatch is een intelligent horloge met een touchscreen. In tegenstelling tot de gebruikelijke klok toont het niet alleen de tijd en datum, maar biedt het ook een scala aan functies die vergelijkbaar zijn met die van een smartphone. De modellen hebben vaak een geïntegreerd slot voor simkaarten en WLAN, zodat de gebruiker ook onderweg bereikbaar is.

De minicomputer om de pols heeft een breed scala aan toepassingen: indien gewenst fungeert hij als mp3-speler, meet hij de hartslag en telt hij de gemaakte stappen. Spraakbesturing is ook mogelijk dankzij een ingebouwde microfoon. Met verschillende apps kan de functionaliteit van de smartwatch verder worden geüpgraded naar individuele behoeften.

De gebruiker kan WhatsApp-berichten en e-mails lezen en verzenden zonder afhankelijk te zijn van zijn mobiele telefoon. Wil je toch niet zonder je smartphone, dan bedien je met de smartwatch de mobiele telefoon vanaf je pols.

De smartwatch is dus een digitale assistent die veel functies biedt en – afhankelijk van het model en de fabrikant – een aantrekkelijk design heeft. Het is ideaal voor fitnessfans die hun training willen volgen. Een smartwatch kan net zo handig zijn voor mensen die bezig zijn met afspraken en die gezondheidsbewust zijn. Wie zelden belt, nauwelijks e-mails checkt en geen sportieve successen wil meten, zal waarschijnlijk minder baat hebben bij de digitale metgezel.

Smartwatch: voor- en nadelen van slimme metgezellen

Voordat u een smartwatch koopt, moet u de argumenten voor en tegen zo’n gadget overwegen. Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen van een smartwatch

Contactloos betalen: shoppen zonder contant geld en EC-pas, gewoon met het horloge om je pols? Geen probleem met de juiste Smartwatch! Dit wordt mogelijk gemaakt door een zogenaamde NFC-chip. Om te betalen hoeft de gebruiker alleen zijn smartwatch voor de NFC-lezer te houden en het gewenste bedrag wordt naar de ontvanger gestuurd. NFC staat voor Near Field Communication en maakt gegevensoverdracht over een afstand van enkele centimeters mogelijk.

Afstandsbediening: afhankelijk van het model en het functiebereik biedt een smartwatch de mogelijkheid om naast de mobiele telefoon ook andere technische snufjes vanaf de pols te bedienen – bijvoorbeeld het smart home-systeem. Met de smart home app bedien je de verwarming, rolluiken, verlichting en slimme helpers zoals robotmaaiers en stofzuigers gemakkelijk op afstand.

Betrouwbare navigatie: Een ander voordeel is dat smartwatches meestal zijn uitgerust met een GPS-sensor en dus kunnen worden gebruikt voor navigatie. Om dit te doen, voert de gebruiker de gewenste bestemming in via Google Maps of Apple Maps en kan daarheen worden genavigeerd door de smartwatch – zonder mobiele telefoon.

Meting van fitness- en gezondheidsgegevens: de fitness-trackingfunctie van de smartwatch stelt de gebruiker in staat om zijn lichaams- en gezondheidsgegevens in de gaten te houden. Naast hartslag en polsslag kunnen ook afgelegde afstanden worden gemeten. Sommige apparaten verzamelen gegevens over uw eigen slaapgedrag en geven informatie over diepe slaap en REM-fasen. Verder hebben sommige smartwatches zelfs geïntegreerde valdetectie en doen ze een noodoproep als de betrokkene dit zelf niet meer kan.

Veiligheid voor de kleintjes: Er zijn smartwatches die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Ze hebben een locatiefunctie zodat ouders altijd een overzicht hebben waar hun kroost zich bevindt. Dat niet alleen: in gevaarlijke situaties kunnen de kinderen via een SOS-knop een noodoproep sturen naar hun ouders of een vooraf opgegeven contactpersoon.

Nadelen van een smartwatch

Klein scherm: het touchscreen van een smartwatch is aanzienlijk kleiner in vergelijking met een smartphone – dit betekent onvermijdelijk dat veel functies oncomfortabel zijn om te gebruiken. Zo is het gebruik van apps als Facebook en WhatsApp lastig omdat het kleine beeldschermoppervlak nauwkeurig typen bemoeilijkt.

Gegevensbeveiliging: Een smartwatch verzamelt in de loop van de dag een grote hoeveelheid gevoelige gegevens. Door het ontbreken van authenticatiemogelijkheden zijn deze gegevens toegankelijk voor iedereen die toegang krijgt tot de smartwatch. Bij de meeste fitness-apps weten gebruikers ook niet welke van de verzamelde gegevens worden opgeslagen, hoe en waar.

Korte batterijduur: Een ander nadeel van veel smartwatches is dat gebruikers het toestel regelmatig moeten opladen. De batterijlading varieert per model – terwijl sommige smartwatches dagen meegaan bij matig gebruik, moeten andere elke nacht worden aangesloten.

Niet geheel los van de smartphone te gebruiken: De smartwatch is vooral bedoeld als aanvulling op de smartphone. Hoewel veel toestellen kunnen worden uitgerust met losse simkaarten, zijn sommige modellen toch afhankelijk van de smartphone. De functies kunnen alleen volledig worden gebruikt als de mobiele telefoon in de buurt is. Zo wordt de smartwatch al snel een gewoon polshorloge zonder speciale mogelijkheden.

Spraakbesturing: Spraakherkenning is over het algemeen een prettige en praktische functie. Veel smartwatches hebben echter het nadeel dat ze spraakcommando’s niet correct herkennen bij hard omgevingsgeluid. In dit geval is de gebruiker afhankelijk van handmatige invoer. (prm)

Nieuwe smartwatch kopen?

In onze smartwatches top 5 staan de meste modellen voor jou. Hier kun je rustig kijken welke model bij jou past.

Smartwatch: voor- en nadelen van de digitale metgezel
Schuiven naar boven