Houten horloges – duurzaam en stijlvol

Houten horloges - duurzaam en stijlvol

Het aantal houten horlogemodellen groeit voortdurend en de keuzemogelijkheden zijn nu al enorm. Duurzaamheid en milieubescherming spelen een grote rol bij alle fabrikanten die we hebben getest. Omdat hout vrij kan worden vormgegeven, is een grote verscheidenheid aan ontwerpen mogelijk. Sommige horlogemakers vertrouwen op mooie contrasten door verschillende houtsoorten in één model te gebruiken. Alleen restanten die anders bij het huisvuil zouden belanden, worden gebruikt voor de productie, bijvoorbeeld bij de productie van interieurinrichting of meubels. Niet elke houtsoort is echter geschikt voor het vervaardigen van een polshorloge. Zo is het gebruik van beukenhout niet mogelijk omdat het te zacht is, terwijl palissander door zijn hardheid heel goed te verwerken is. Voor de armband is het mogelijk om te kiezen tussen conventionele materialen zoals leer en natuurlijk rubber of houten schakels. Deze laatste nestelt zich verrassend comfortabel om de pols. De schakelarmband wordt gesloten met een vouwsluiting van roestvrij staal.

Hieronder een overzicht van de hardhoutsoorten die gebruikt kunnen worden:

  • Rozenhout
  • Walnoot
  • Ebbenhout
  • Sandelhout
  • Mahonie
  • Esdoorn
  • Zebrano
  • Hakkerbes

Prijs van een kwalitatief houten horloge?

Ook al zijn de kosten voor een natuurlijke grondstof als hout relatief laag, de verwerking van het materiaal is veel complexer. Houten horloges zijn handgemaakt, wat uiterst delicate componenten vereist. Om deze reden zijn de kosten van een houten armband ongeveer 100 euro. Afhankelijk van de kwaliteit kunnen de prijzen natuurlijk ook flink hoger uitvallen. Vooral het gebruikte hout en het ingebouwde uurwerk zijn belangrijk. De verwerkingskwaliteit van een houten horloge is niet te vergelijken met die van een hoogwaardig metalen model.

Openingen met een tolerantie van minder dan een tiende millimeter kunnen worden bereikt voor horloges van staal of titanium. Voor een natuurlijk materiaal als hout zijn er grotere afmetingen. Omdat dit materiaal een hygroscopische eigenschap heeft en uit vezels bestaat. Dit hoeft geen nadeel te zijn, het benadrukt de natuurlijkheid van het sieraad veel meer.

Houten horloges – duurzaam en stijlvol
Schuiven naar boven