Aluminium schroot

Aluminium schroot

Aluminiumschroot is afval dat bestaat uit aluminium en aluminiumlegeringen. Aluminium is het meest voorkomende metaal in de aardkorst en wordt voornamelijk in gebonden vorm aangetroffen. Het primaire aluminium wordt meestal verkregen uit bauxiet, waarvan de afbraak vaak tot milieuschade leidt. Het recyclen van aluminium heeft een aanzienlijk betere milieubalans. Recycling van aluminium: bespaart energie en grondstoffen Recycling is zinvol, vooral voor aluminium, omdat het tot 95 procent energie bespaart in vergelijking met de productie van nieuw aluminium uit bauxiet. Het recyclingproces vraagt ​​dus maar 5-10 procent van de energie ten opzichte van nieuwe opwekking. Tegelijkertijd beschermt recycling primaire energiebronnen zoals aardgas en voorkomt het schade aan het milieu.

Door de dure energieprijzen is aluminiumrecycling al lang lucratief en aluminiumschroot is dan ook altijd in trek bij sloperijen en schroothandelaren. Daarnaast kent gerecycled aluminium geen kwaliteitsverschil met nieuw aluminium. Aluminium kan daardoor bijna eindeloos worden teruggewonnen.

Dit verklaart het hoge recyclingpercentage van aluminium: ongeveer driekwart van de aluminiumverpakkingen gaat naar het recyclingsysteem. Aluminium is dan ook het verpakkingsmateriaal met het hoogste recyclingpercentage.

Hoewel het recyclingpercentage voor drankblikjes met 96 procent erg hoog is (Noord-Europa), worden drankkartons vaak niet gerecycled omdat het moeilijk is om het aluminium van het karton en plastic te scheiden.

Aluminium de lichte alleskunner

Vanwege zijn lichtheid is aluminium een ​​populair materiaal en wordt het bijvoorbeeld in de verpakkingsindustrie gebruikt in de vorm van drankblikjes of -kartons. Aluminium wordt ook gebruikt in consumentenelektronica en autobouw. Het heeft het voordeel dat het roestvrij is en een hoge thermische en elektrische geleidbaarheid heeft.

In de bouw wordt aluminium gebruikt voor het maken van daken, beslag, handgrepen, garagedeuren, ramen, deuren en carports. Vanwege de hoge veerkracht zijn sommige hallen en tenten ook van aluminium gemaakt. In de machinebouw en elektrotechniek komt aluminium voor in robots en motoren en is het ook een populair materiaal in airconditioning. Aluminium spanten worden gebruikt in de podiumbouw.

Vanwege de stabiliteit en het lage gewicht wordt aluminium ook steeds belangrijker in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Aluminiumlegeringen met magnesium, silicium en andere metalen bereiken bijna de stabiliteit van staal in geëxtrudeerde profielen en zijn daarom populaire materialen voor gewichtsvermindering in vliegtuigen. Want een lager gewicht scheelt brandstof, de grootste kostenpost voor de luchtvaartmaatschappijen, wat ook nog eens goed is voor het milieu.

Aluminiumschroot stapelt zich hier op

Aluminium kent iedereen wel van het immer populaire aluminiumfolie en in de drankenindustrie wordt aluminium vaak teruggewonnen uit drankblikjes. Aluminiumschroot komt ook voor als aluminium velgen, aluminium profielen, aluminium-koper koelers, gestanste slakken, stangen en spanen. Aluminium offsetplaten worden gebruikt in drukkerijen en kunnen vervolgens eenvoudig worden gerecycled. Aluminiumschroot wordt geproduceerd door veel alledaagse voorwerpen zoals motoren, behuizingen, fietsen en tuinmeubelen. Aluminium kabel voor sloop- en renovatiewerkzaamheden op bouwplaatsen.

De aluminiumdraad wordt kaal, d.w.z. gestript, en zonder contactpunten en verklevingen gekocht bij schroothandelaren. Ook kale en schone aluminium rails uit de elektro-industrie en vensterbanken worden ingekocht en gerecycled. Kookgerei zoals potten, pannen en bakplaten van aluminium noemen we gietaluminium en ook hier kun je een betere aluminium prijs krijgen als vreemde materialen zoals ijzeren handgrepen en pannen worden verwijderd. Bovendien kunnen de buitenlandse metalen dan ook beter verkocht worden.

Aluminium schroot
Schuiven naar boven